jueves, 10 de enero de 2013

CASOS KITE. CAS 2: Propi aprenentatge



CAS 2: PROPI APRENENTATGE EN L’ASSIGNATURA NTICEDU
Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén
L’assignatura NTICEDU és de caràcter obligatori per a tots els estudiants de Psicopedagogia de la UOC. Al llarg del semestre, hem treballat diversos continguts tant conceptuals com procedimentals que ens han permès tenir una visió més àmplia i crítica de la relació CTS, assolir o no un canvi conceptual i dissenyar i aplicar un projecte TIC a través de l’aprenentatge significatiu.
ÍNDEX
CONTINGUT
OBSERVACIONS
Context General
Experiència en ensenyament
Porto 2 anys  treballant com a mestra de primària a la mateixa escola.
En l’educació no formal porto 6 anys
Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
Les TIC sempre m’han interessat i la majoria de les coses que se les he après jo mateixa, a base de practicar i provar. A més, a la carrera de magisteri vam fer una assignatura de Noves Tecnologies amb la que vaig fer un blog, i una altra assignatura amb la que vaig aprendre a utilitzar el CmapTools.
---
Tipus de centre
Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Localització del centre
Universitat a distància
---
Connexió
Internet ADSL
---
Localització dels recursos tecnològics
A casa amb el portàtil
---
Situació sòcio - econòmica de l’alumna
Treballo a una escola concertada del barri d’Horta a Barcelona, i visc en un pis de lloguer al barri de Sant Andreu, Barcelona, amb la meva parella.
---
Context de la història o cas
Nivell de l’alumna
Diplomada en Magisteri d’Educació Física i cursant Psicopedagogia.
---
Àrea / unitat
Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació en Educació (NTICEDU)

Fites en la història
Activitats planificades a la sessió o unitat
- Avaluació inicial basada en unes preguntes curtes i en l’elaboració d’un mapa conceptual
- Blog de l’assignatura, que servirà com a portafoli per a plasmar el procés i les reflexions al llarg del semestre.
- Participació al debat sobre la relació entre CTS, participant a dos fils i fent servir l’argumentació.
- Informe de síntesi sobre el canvi conceptual.
- Disseny i implementació d’un projecte TIC a través de l’aprenentatge significatiu dels alumnes.
- Participació al debat sobre CASOS per a compartir aspectes del projecte.
- Avaluacions d’un company (CAC) a partir d’una rúbrica i autoavaluacions.
---

Nivell d’aprenentatge esperat
- Delimitar les diferents formes de conceptualitzar la Tecnologia Educativa, discriminant els seus límits i marcs d'actuació.
- Valorar la importància dels factors socioculturals i comunicatius en les situacions mediades d'aprenentatge.
- Dissenyar situacions d'aprenentatge mediades per eines tecnològiques, que potenciïn l'aprenentatge significatiu i el canvi conceptual.
- Desenvolupar una actitud positiva però realista davant de l'aplicació de les TIC a les situacions d'ensenyament i aprenentatge.
Informació extreta del Pla Docent de l’assignatura
Tipus d’activitat
Proporcionar bases teòriques per a una aproximació al fenomen de la incorporació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en l'Educació.
---
Activitats de la història o cas
Tecnologies utilitzades
- Campus Virtual de la UOC
- Aula Virtual de l’assignatura
- Blog a través de Blogger.
- CmapTools
- Microsoft Word
- Power Point
- Adobe PDF
- Slideshare
---
Raó per la qual la fa servir
- Campus Virtual de la UOC: per a entrar a l’aula virtual, consultar el correu i altres dades.
- Aula Virtual de l’assignatura: per a consultar el taules i per a participar al fòrum i debats.
- Blog a través de Blogger: per a realitzar el portafoli de l’asignatura.
- CmapTools: per a realitar el mapa incial, el mapa del canvi conceptual i el mapa del projecte TIC.
- Microsoft Word: per a realitzar els diversos treballs al llarg de l’assignatura.
- Power Point: per a realitzar la presentació del projecte TIC als alumnes.
- Adobe PDF: per a llegir documents proporcionats pel consultor.
- Slideshare: per a poder compartir al blog la mostra documental en power point del projecte TIC.
---
Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
Anàlisi de les situacions mediades d’aprenentatge, a través d’una reflexió i valoració del propi procés d’aprenentatge.
---
Dificultats trobades
En algun moment m’ha costat comprendre certs aspectes de les activitats proposades, i també m’he hagut de “barallar” amb certs programes que no coneixia gaire, per aprendre a usar-los.
---
Ajuda / col·laboració emprada
He pogut resoldre totes les dificultats gràcies a l’ajuda dels companys de l’aula i del consultor, que sempre han tingut respostes a tot, ràpides i pràctiques. S’agraeix tenir un ambient de treball tant agradable.
---
Rol del professor
El consultor ens ha guiat al llarg de l’assignatura. Ens ha proporcionat material i ajuda en tot moment, i ens ha proposat les feines a realitzar. També ha estat un gran motivador per a continuar treballant.
---
Rol de l’estudiant
He estat la protagonista del meu propi procés d’aprenentatge, indagant per resoldre aquelles dificultats que se’m presentaven i, poc a poc, he anat assolint els objectius de l’assignatura
---
Resultats
Observacions
Trobo que aquesta assignatura ha estat molt profitosa tant per a la meva vida personal com professional. És cert que requereix molt temps i dedicació, però els resultats són satisfactoris.
---
Avaluació de l’aprenentatge
Hi ha hagut diversos tipus d’avaluacions.
Per una banda, jo mateixa vaig fer l’avaluació inicial, he fet autoavaluacions d’algunes de les tasques i he avaluat alguns companys.
D’altra banda, el consultor ha avaluat les diverses tasques proposades.
I, per últim, alguns companys de l’aula m’han avaluat a mi a través d’una rúbrica d’avaluació.
L’avaluació als companys ha estat seguint l’ordre de llista, de manera que cadascú de nosaltres avaluava al següent.
Lliçó apresa
Quan les tasques que et proposen per a fer són significatives per a la teva vida, el teu aprenentatge és molt més ric i la teva actitud és de més implicació i motivació. Amb esforç i dedicació, l’aprenentatge no té límits.
---



HISTÒRIA COMPLERTA
Entrevistador: Abans que res, agrair-te que dediquis uns minuts a fer aquesta entrevista. Bé, comencem. Què et va motivar a encetar uns estudis de Psicopedagogia a la UOC?
Mireia: Quan vaig acabar la carrera de Magisteri em sentia que, amb la gran diversitat que hi ha a les aules, no estava ni de bon tros per atendre-la. Així, vaig decidir continuar formant-me i aquí estic. El fet de fer-ho a la UOC va ser perquè, a més de que m’havien parlat molt bé d’aquesta universitat en concret, estudiar a distància et permet compaginar-ho amb la feina, i si no hagués estat per aquesta gran oportunitat que ofereix una universitat virtual, no hagués pogut continuar estudiant.

Entrevistador: Aquest semestre estàs cursant, entre d’altres, l’assignatura de NTICEDU. Em podries explicar en què consisteix?
Mireia: I tant. NTICEDU (Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació en Educació), és una assignatura de 4,5 crèdits amb un model d’avaluació contínua, de manera que no hi ha prova final, sinó que s’ha d’anar fent un seguiment al llarg del semestre. 

Entrevistador: I què és el que pretén?
Mireia: El que vol és que nosaltres, futurs psicopedagogs, comprenguem la complexa relació entre ciència, tecnologia, societat i educació, i agafem un posicionament crític enfront això, sempre orientant-ho des de l’aprenentatge significatiu tant en la teoria com en la pràctica.

Entrevistador: I com ha estat l’experiència?
Mireia: Ha estat molt bona. Però, amb tota sinceritat, t’ho resumiré en dues paraules ben diferents que plasmen els diferents moments que he viscut: enriquidora i estressant. Enriquidora perquè m’ha aportat molts coneixements i estressant perquè s’ha de dedicar molt de temps i a vegades no sortien les coses.

Entrevistador: Tot i la feinada i dedicació que ha exigit, creus que ha valgut la pena?
Mireia: I tant! He après moltíssim, crec que de moment és l’assignatura en la que més he après del que porto cursat a la UOC.

Entrevistador: Què és el que has après al llarg d’aquest semestre, amb aquesta assignatura?
Mireia: El cert és que he après moltes coses, tant teòriques com pràctiques. De tot, el que més se m’ha quedat és les diferents posicions deterministes entorn a la relació CTS, el fet de que es produeixi un canvi conceptual, l’argumentació per a recolzar la resolució de problemes i la importància de partir de problemes significatius perquè hi hagi un aprenentatge, a través de les TIC. Per altra banda, he après coses més pràctiques com ara agafar més domini amb el CmapTools i amb el Blogger, penjar Power Points al blog a través de l’Slideshare, fer un índex automàtic al Word...

Entrevistador: Com t’ho has fet per a resoldre segons quines dificultats amb les Noves Tecnologies o la comprensió de conceptes?
Mireia: Per una banda, investigant jo mateixa per Internet. I per l’altra, que ha estat la més útil, demanant ajuda als companys de l’aula i al consultor.

Entrevistador: Així que, segons comentes, l’aula virtual ha estat una font d’aprenentatge important, no?
Mireia: Completament d’acord. Ha estat la principal font d’aprenentatge. S’ha respirat molt bon ambient en tot moment, els companys han ajudat sempre que han pogut i, la veritat, encara que sigui una universitat virtual, amb algunes persones agafes més confiança i més proximitat que no pas a la Universitat presencial. Diguem que anem tots a una, perquè m’entenguis, i això ajuda molt perquè et sents recolzat i et motives encara més.

Entrevistador: Per tant, entenc que, tot i que t’hagi portat algun que altre mal de cap, tot ho has pogut resoldre i els resultats han estat satisfactoris.
Mireia: Exactament. Tot el temps que li he dedicat i el treball que he realitzat ha valgut la pena, simplement per tot el que he après i el que m’emporto d’aquesta assignatura.

Entrevistador: D’acord. Fins aquí arriba l’entrevista. Moltes gràcies pel teu temps, i a seguir treballant com fins ara, que ja queda poc.
Mireia: Gràcies pels ànims. Sí, ara ja és la recta final i s’ha de donar el màxim.

CASOS KITE. CAS 1: Projecte TIC




CAS 1: PROJECTE TIC “Per què no plou sempre que hi ha núvols?”             
 Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén
Els alumnes de 3r de Primària d’una escola concertada del barri d’Horta, a Barcelona, han realitzat un projecte TIC sorgit a partir d’un dubte d’un company, a la classe de coneixement del medi natural, social i cultural: “Per què no plou sempre que hi ha núvols?”. Els nens i nenes de 3r han treballat i après molt i finalment han resolt aquesta pregunta per si sols, amb l’ajuda de les Noves Tecnologies.
ÍNDEX
CONTINGUT
OBSERVACIONS
Context General
Experiència en ensenyament
Porto 2 anys  treballant com a mestra de primària a la mateixa escola.
En l’educació no formal porto 6 anys
Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
Tracto sempre de fer servir les Noves Tecnologies en les meves classes, dintre de les possibilitats de l’escola. Utilitzo el projector i quan podem anem a l’aula d’informàtica per treballar amb ordinadors o PDI.
No sempre es pot anar ja que cada curs té unes hores a la setmana establertes.
Tipus d’escola
Escola Concertada
---
Localització del centre
Barri d’Horta (Barcelona)
---
Connexió
Internet via wifi
---
Localització dels recursos tecnològics
Aula d’informàtica (PDI i ordinadors) i aula ordinària de 3r (portàtil i projector).
---
Situació sòcio - econòmica dels alumnes
Classe mitjana, en general. Cada cop hi ha més casos de pares a l’atur i les possibilitats socio-econòmiques es van reduint.
---
Context de la història o cas
Nivell dels alumnes
3r de Primària
---
Àrea / unitat
Coneixement del medi natural, social i cultural

Fites en la història
Activitats planificades a la sessió o unitat
- Presentació power point per engrescar als alumnes en el projecte.
- Experiment per a comprovar els canvis d’estat de l’aigua i fitxa.
- Vídeos i activitats tant amb PDI com amb ordinador.
- Recerca d’informació a la web a través d’una guia
- Ús del Word per a plasmar la informació.
- Realització d’un Power Point amb les conclusions i exposició d’aquest.
- Conclusions del projecte amb una fitxa.
---

Nivell d’aprenentatge esperat
- Mantenir una actitud de respecte cap als companys i el material i d’implicació i col·laboració envers el projecte.
- Consolidar els conceptes bàsics sobre el els estats de la matèria, els canvis d’estat i el cicle de l’aigua.
- Usar correctament les TIC per a resoldre un dubte significatiu.
- Ser capaç d’establir conclusions i fer una exposició oral a la resta de companys.
---
Tipus d’activitat
Projecte TIC sorgit a partir d’una pregunta de la nostra vida quotidiana, que permeti un aprenentatge significatiu
---
Activitats de la història o cas
Tecnologies utilitzades
Projector, Internet, ordinadors, Pissarra Digital, Microsoft Word i Power Point.

Raó per la qual la fa servir
El projector per exposar tant el Power inicial com el de cada grup.
Internet per a fer les activitats, veure els vídeos i cercar la informació.
Els ordinadors per a fer activitats, cercar a Internet i fer servir els aplicatius de l’Office.
El Word per a plasmar la informació i el Power Point per a preparar l’exposició.
---
Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
Realització d’hipòtesis
Aplicació dels coneixements per resoldre activitats
Cerca, anàlisi i síntesi de la informació
Exposició oral de la informació
Realització de conclusions
---
Dificultats trobades
Les pàgines web per a realitzar activitats, veure vídeos i cercar informació estan molt limitades a causa del sistema de tallafocs que tenen instal·lat a l’escola.
---
Ajuda / col·laboració emprada
Col·laboració dels mestres i de la coordinadora per a compaginar les hores establertes per anar a l’aula d’ordinadors, ja que m’han hagut de cedir més d’una perquè pogués anar-hi jo.
---
Rol del professor
Guia de l’aprenentatge. He estructurat i organitzat el procés, he preparat els materials i els he ofert la meva ajuda en tot moment.
---
Rol de l’estudiant
Han estat els vertaders protagonistes del seu aprenentatge, des de l’inici fins al final del projecte. Ells mateixos van ser els que van plantejar el dubte i han estat ells els que l’han resolt.
---
Resultats
Observacions
Els alumnes han tingut una actitud molt positiva, tant implicant-se en el projecte com col·laborant amb els companys. Han après molt i s’han sentit molt realitzats, ja que tot ho han fet ells mateixos.
---
Avaluació de l’aprenentatge
A. inicial: debat sorgit a partir del Power Point inicial, que dóna informació dels coneixements previs dels alumnes.
A. formativa: l’actitud en totes les sessions del projecte i material realitzat (fitxa experiment, document word i power point).
A. final: Exposicions, debat final i fitxa de conclusió.
---
Lliçó apresa pel professor
Que els problemes no s’han de veure com a tal i els dubtes que sorgeixen als aprenents s’han d’aprofitar per a que l’aprenentatge d’aquests sigui significatiu i pertanyi a una qüestió de la seva vida quotidiana, ja que d’aquesta manera els resultats són molt superiors.
---





HISTÒRIA COMPLERTA
Entrevistador: He de dir que estic meravellat del gran treball que heu fet tant els nens i nenes com tu en aquest projecte TIC. Com va sorgir aquest tema?
Mireia: Gràcies per les teves lloances. El tema va sorgir un dia que estàvem treballant el cicle de l’aigua i a un nen de la classe se li va ocórrer preguntar: “Per què no plou sempre que hi ha núvols?”. A mi em va semblar una pregunta molt interessant per a treballar tot el tema, tant que enlloc de respondre-la i prou, vaig decidir deixar-la a l’aire per a treballar-la a través d’aquest projecte, que a més permetia fer un ús de les TIC.

Entrevistador: Molt interessant. Em podries fer cinc cèntims sobre aquesta experiència en la realització d’un projecte d’E-A a través de les Noves Tecnologies?
Mireia: I tant. Aquest projecte es basa en l’aprenentatge significatiu a través de l’ús de les TIC. L’ha realitzat un grup de 3r de primària que estan acostumats a treballar de manera molt dirigida, que els falta autonomia i implicació, i bàsicament, ganes d’aprendre. Per tant, el fet que aquesta experiència sorgís a partir d’un dubte d’un company i, un cop plantejat, també de la resta de la classe, ha permès que realment visquessin el procés com a seu i que, per tant, hi hagués un aprenentatge significatiu, de manera que ells mateixos poden aplicar els nous coneixements al seu dia a dia. A més, el fet de treballar a partir de les TIC ha possibilitat encara més aquesta actitud de què et parlo.
 
Entrevistador: I com vas fer per engrescar a tots els alumnes en aquest projecte? Perquè tots sabem que no és una tasca fàcil amb aquests nens, que estan acostumats a tenir-ho tot ja mastegadet...
Mireia: Doncs sí, aquests alumnes es caracteritzen per ser bastant “mimadets” i la veritat que és difícil engrescar-los perquè facin una tasca per si sols. Però ho vaig tenir fàcil, ja que en aquest cas no era quelcom que els proposés jo, sinó que era un dubte que tenien tots ells i que volien resoldre. Un dubte del seu dia a dia, i que quan el resolguéssim podrien mirar el cel, veure núvols i entendre perquè no estava plovent. Així, els vaig preparar una presentació a través del power point que il·lustrava el seu dubte, el procés i a on volíem arribar.

Entrevistador: I com hi van respondre?
Mireia: De meravella. No va ser gens difícil motivar-los, penso que pel que t’he dit anteriorment, pel fet que fos un dubte que tenien tots ells i que estaven animats en resoldre. També he de dir que el fet d’exposar-lis el projecte a través de la prsentació, amb diferents colors, animacions, imatges... també va ser important en la seva bona acceptació.

Entrevistador: Em podries dir quins eren els principals objectius que et plantejaves?
Mireia: El principal per a mi era l’actitud dels alumnes ja que, com ja t’he comentat anteriorment, molts cops quan treballem el que passa és que no estan motivats i per tant no s’impliquen i no aprenen tot el que podrien fer-ho, ja que són un grup molt potent i amb moltes capacitats.

Entrevistador: I els vas poder complir?
Mireia: I tant, i de bon tros! L’actitud, que era el que a mi més m’interessava, va ser exemplar en tot el procés. Els nens es van mostrar predisposats a treballar, van estar implicats, amb iniciativa, van col·laborar amb els companys, van mostrar respecte cap al material de l’escola... Bé, tot el que jo volia que passés.

Entrevistador: Pel que sembla, en quant a la seva actitud i predisposició, va estar tot un èxit. Però i pel que fa a l’assimilació dels continguts i la resolució del problema?
Mireia: També! Tot i que no li donés tanta importància, perquè era un tema que ja havíem treballat i que se suposava que els continguts estaven assimilats, em vaig poder adonar primer de tot que no tenien tant clars els conceptes com jo em pensava (o que ja se’ls havien oblidat) i en segon lloc que a través de la feina feta amb les Noves Tecnologies van aprendre molt més i de millor qualitat. Amb això confirmo que com millor s’apren i s’assimila és a través d’un problema significatiu i reforçat amb les TIC.

Entrevistador: Doncs sembla que tot va anar sobre rodes! No se’t va presentar cap dificultat durant el procés?
Mireia: Bé, sí... En va haver més d’una, sobretot relacionades amb l’accés a les Noves Tecnologies. S’ha de tenir en compte que el context en el que es desenvolupa el projecte, l’escola, no té gaire immerses les TIC en el seu projecte educatiu. Així, les aules no tenen ordinadors ni PDI, i només hi ha una aula d’informàtica on puguem accedir tota la primària. És complicat, per tant, fer un projecte d’aquest tipus ja que aquests espais els has de compartir, però gràcies al recolzament i l’ajuda de molts companys, que m’han cedit les seves hores d’anar a informàtica, tot ha pogut sortir bé. 

Entrevistador: Tot i aquestes dificultats relacionades amb les Noves Tecnologies, creus que val la pena aquesta manera de treballar?
Mireia: I tant, són molts més els avantatges que els inconvenients. Per mi, el fet que els alumnes treballin de manera autònoma, amb il·lusió, amb iniciativa, ajudant-se... no té preu.

Entrevistador: I per avaluar el procés, com t’ho vas fer?
Mireia: El procés l’he avaluat des del minut 1 en que comença el projecte, fins el final d’aquest. L’avaluació s’ha dividit en inicial, formativa i final: La inicial es va realitzar el primer dia, a través del power point de presentació i del debat que es va generar. Allà vaig poder comprovar els coneixements previs dels alumnes i la seva capacitat per debatre i establir hipòtesis; La formativa ha estat al llarg del procés, fixant-me sobretot en les actituds dels alumnes envers el projecte però també en l’ús de les TIC i en els avenços en quant a aprenentatge; I la final es va dur a terme en les exposicions i en la fitxa que van realitzar el darrer dia.

Entrevistador: Bé, ja la última pregunta. Tornaràs a repetir un projecte com aquest? Ja que entenc, amb tot el que m’ha explicat, que és una feinada tant la preparació com la posada en pràctica...
Mireia: Sense cap dubte! Si que es veritat que requereix molta més implicació i elaboració que treballar de la manera tradicional, però els resultats que dóna i la il·lusió per aprendre que es veu en els nens, no té preu.

Entrevistador: Quines paraules tant boniques! Tant de bo tots els mestres pensessin com tu.
Mireia: Doncs si, tant de bo... Però penso que hi ha molts docents que no coneixen totes aquestes possibilitats, i que tampoc els hem de jutjar per la seva manera de fer, perquè potser és la única que coneixen. L’important és poder compartir i donar a conèixer aquestes experiències, perquè de ben segur que més d’un mestre s’anima a fer-ho!

Entrevistador: Tota la raó. Gràcies per compartir aquesta gran experiència amb mi, i desitjo que la propera sigui igual o millor encara que aquesta.
Mireia: Gràcies a tu per l’entrevista. Ha estat un plaer.