domingo, 16 de diciembre de 2012

Projecte TIC (PAC 3): Mostra documental 1

Projecte TIC (PAC 3): mapa conceptual


Projecte TIC (PAC 3): Fitxa de disseny



1. TÍTOL DE L’ACTIVITAT:

Per què no plou sempre que hi ha núvols?



2. DESCRIPCIÓ DELS AGENTS PERSONALS I DE LA TECNOLOGIA MEDIADORA:

Pel que fa als agents personals, els aprenents són els alumnes de 3r de Primària d’una escola concertada d’Horta; la mediadora seré jo mateixa, tutora de 3r i mestra d’Educació Especial.

En quant a la tecnologia mediadora, es farà ús d’Internet, d’una Pissarra Digital, d’un projector i de diferents aplicatius de l’Office (Word i Power Point).



3. DESCRIPCIÓ EN UNA SOLA FRASE DEL PROBLEMA DE PARTENÇA, JA EN TERMES TECNOLÒGICS:

A l’assignatura de Coneixement del Medi hem treballat els canvis d’estat i el cicle de l’aigua. Un dia, mentre estàvem explicant el Cicle de l’aigua, un alumne va preguntar: “I perquè no plou sempre que hi ha núvols?”. Em va semblar una qüestió molt interessant per a seguir aprofundint en el tema i fer un aprenentatge significatiu.

Segons Jonassen, les característiques d’aquest problema són:

  • Estructuració: es tracta d’un problema ben estructurat ja que requereix aplicar unes regles i té una única solució.
  • Complexitat: no és un problema massa complex ja que implica un conjunt restringit de factors o variables.
  • Especificitat de camp: es tracta d’un problema situat, integrat i concret, que sorgeix d’una curiositat del dia a dia.
  • Tipus de problema: és un problema que usa regles, ja que té un objectiu clar però no restringit a un mètode concret.



4. MANERA COM ES PLANTEJA EL PROBLEMA ALS APRENENTS PER TAL QUE ELS SIGUI SIGNIFICATIU

El problema significatiu que es plantea sorgeix a partir de la pregunta d’un company, però tota la classe està molt interessada ja que és una qüestió que mai s’havien plantejat, i en canvi molts dies quan miren al cel veuen núvols i no està plovent. Així, es planteja de manera que seran els protagonistes del seu aprenentatge, hauran de ser ells els que han d’anar esbrinant la resposta a aquesta pregunta, per després poder explicar-la als companys, germans, pares, avis, amics...



5. CONTEXT DE L’ACTIVITAT

L’activitat es desenvoluparà a una escola concertada del barri d’Horta, a Barcelona. És una escola amb una metodologia tradicional, on es treballa a partir de llibres de text i es fan poques activitats “extra”. Poc a poc es van incorporant les tecnologies, però ni el centre ni el professorat està encara adaptat a aquesta incorporació.  Les sessions es duran a terme a les hores de coneixement del medi natural, i els espais seran la mateixa aula de 3r, l’aula d’informàtica (on hi ha 24 ordinadors i una PD), l’aula de dibuix (on hi ha un projector) i el menjador de l’escola (on hi ha aixetes, un congelador i un microones per fer l’experiment).



6. CARACTERÍSTIQUES COGNITIVES, EMOCIONALS, ACTITUDINALS I FÍSIQUES DELS APRENENTS

Els nens i nenes de 3r de Primària provenen de famílies de classe mitjana i algunes molt desestructurades (separacions, nous germans, custòdies...). Són un grup despert, en general amb un bon nivell, però estan acostumats a treballar amb llibre i llibreta i quan els proposes alguna cosa diferent, es troben molt perduts. Els costa molt anar més enllà, comprendre allò que se’ls està demanant i sentir curiositat per les coses. La seva actitud a la classe és participativa, tot i que sempre volen ser el centre d’atenció; es pot dir que són “mimadets” i no estan acostumats a pensar per si sols: són poc autònoms. Per altra banda, són molt bons companys, s’ajuden en tot allò que poden i, en general, són respectuosos.



7. COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES QUE L’APRENENT HA D’ASSOLIR O DEMOSTRAR

  • Comunicativa, lingüística i audiovisual: expressió oral i escrita d’observacions, explicacions, opinions, pensaments, vivències i argumentacions.
  • Tractament de la informació i competència digital: cerca, captació, selecció, registre i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies diverses segons la font i els suports que s’utilitzin (oral, imprès, audiovisual, digital)
  • Matemàtica: pràctica i seguiment de processos de raonament que condueixin a la solució de problemes o a l’obtenció de la informació.
  • D’aprendre a aprendre: disposició d’un sentiment de competència personal (desenvolupament de les actituds, la motivació, la confiança en un mateix i el gust d’aprendre).
  • D’autonomia i iniciativa personal: consciència del protagonisme en l’aprenentatge, de l’autonomia i la iniciativa per a portar a terme activitats tant individuals com grupals.
  • En el coneixement i la interacció amb el món físic: interpretació i apropiació dels coneixements sobre els fets i els processos, i predicció de conseqüències.



8. CONTINGUTS: ANÀLISI DEL CONEIXEMENT A APRENDRE

Conceptuals:

- Els estats que presenta la matèria: sòlid, líquid i gasós.

- Els canvis d’estat de la matèria.

- L’aigua i els seus estats.

- La presència de l’aigua a la natura.

- El cicle de l’aigua: el procés de circulació de l’aigua per la natura



Procedimentals:

- Experimentació dels canvis d’estat de l’aigua

- Visualització de vídeos sobre el cicle de l’aigua

- Recerca d’informació a la web

- Resum de la informació en un document Word

- Elaboració una presentació Power Point amb les conclusions

- Exposició oral a la resta de companys



Actitudinals:

- Implicació, participació activa i col·laboració en les activitats tant grupals com individuals

- Actitud respectuosa cap al material i cap als companys.

- Autonomia personal i iniciativa



9. PREVISIÓ DE LA SEQÜÈNCIA D’ACTIVITATS I ORIENTACIONS PER A L’ACCIÓ

1a sessió (1hora): Tornarem a plantejar la pregunta feta pel company a través d’un power point i començarem a fer hipòtesis basant-nos en el que ja sabem, a mode de debat.

2a sessió (1 hora): Farem un experiment per a poder comprovar els canvis d’estat de l’aigua.

3a sessió (1 hora): Visualitzarem diferents vídeos sobre el cicle de l’aigua.

4a sessió (1hora): Cercarem informació sobre el cicle de l’aigua per a poder respondre a la nostra pregunta, i plasmarem aquesta informació en un document word (per parelles)

5a sessió (1hora): En grups de 4, farem un power point on es vegin reflectits els nous coneixements adquirits, les conclusions a que s’arriba i la resposta a les hipòtesis.

6a i 7a sessió (2 hores): Dedicarem dos sessions a exposar als companys els powers points.

8a sessió (1 hora): Farem un debat a mode de conclusió on arribarem a una resposta comuna.



10. FONAMENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA DEL DISSENY I VINCULACIÓ AMB ELS CONTINGUTS D’AQUESTA ASSIGNATURA

La fonamentació psicopedagògica està immersa en la perspectiva del construccionisme, ja que es parteixen dels interessos que tenen els alumnes en esbrinar una qüestió que ha plantejat un company seu, i que tots comparteixen. Així, el món de fora és el que els ha cridat l’atenció i els ha portat a plantejar-se aquesta pregunta.

Així, es produeix un aprenentatge significatiu, ja que a través d’aquesta activitat s’ajudarà als alumnes a adonar-se d’allò que estan aprenent i a usar la seva comprensió per a resoldre problemes de la vida quotidiana. La tecnologia es farà servir per a donar el màxim suport a aquest aprenentatge significatiu, i ajudarà a que els alumnes es construeixin models mentals i pateixin un canvi conceptual.

L’aprenentatge que es farà al llarg d’aquestes sessions serà: actiu, ja que els alumnes seran conscients del processament de la informació que fan; constructiu, ja que adoptaran noves idees a un coneixement previ per donar resposta a la qüestió plantejada; col·laboratiu, ja que formaran comunitats d’aprenentatge de manera que aprendran de la resta de companys; intencional, ja que tenen per objectiu arribar a una conclusió; conversacional, construint el coneixement de manera social i dialogant; contextualitzat, ja que l’activitat està situat en una curiositat del món real; i reflexiu, de manera que els estudiants reflexionen sobre la informació i les decisions preses.



11. PROCEDIMENTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ

L’avaluació és portarà a terme al llarg de tota l’activitat i, per aquest motiu, es faran servir els tres tipus d’avaluació:

- Inicial: es comprovaran els coneixements previs que tenen els alumnes sobre el tema.

Criteris d’avaluació:

  • Coneix els tres estats de la matèria i els canvis d’estat.
  • Explica el cicle de l’aigua
  • Debat en grup i exposa oralment els seus coneixements. 
  • Fa hipòtesi sobre la possible resposta a la pregunta realitzada. 
- Formativa: es valorarà tot allò que va fent l’alumne durant el procés.

Criteris d’avaluació:

  • Té respecte cap als materials de l’escola i cap als companys.
  • Participa activament i s’implica en les activitats
  • Treballa en equip sense dificultats
  • Es mostra autònom i amb iniciativa
  • Exposa de manera clara la informació
- Final: es tindrà en compte el resultat final dels alumnes

Criteris d’avaluació:

  • Resumeix i plasma la informació de manera entenedora i correcta
  • Comprova les hipòtesis creades i arriba a conclusions clares
  • Exposa amb claredat



12. PREVISIÓ DE TEMPORITZACIÓ

Està previst fer l’activitat en les tres últimes setmanes del 1r trimestre, començant el dia 4 de desembre i acabant el dia 19 del mateix mes. Seran 8 sessions d’una hora, que es faran els dimarts, dimecres, dijous i divendres, a l’hora de coneixement del medi.