domingo, 16 de diciembre de 2012

Projecte TIC (PAC 3): Mostra documental 1

Projecte TIC (PAC 3): mapa conceptual


Projecte TIC (PAC 3): Fitxa de disseny



1. TÍTOL DE L’ACTIVITAT:

Per què no plou sempre que hi ha núvols?



2. DESCRIPCIÓ DELS AGENTS PERSONALS I DE LA TECNOLOGIA MEDIADORA:

Pel que fa als agents personals, els aprenents són els alumnes de 3r de Primària d’una escola concertada d’Horta; la mediadora seré jo mateixa, tutora de 3r i mestra d’Educació Especial.

En quant a la tecnologia mediadora, es farà ús d’Internet, d’una Pissarra Digital, d’un projector i de diferents aplicatius de l’Office (Word i Power Point).



3. DESCRIPCIÓ EN UNA SOLA FRASE DEL PROBLEMA DE PARTENÇA, JA EN TERMES TECNOLÒGICS:

A l’assignatura de Coneixement del Medi hem treballat els canvis d’estat i el cicle de l’aigua. Un dia, mentre estàvem explicant el Cicle de l’aigua, un alumne va preguntar: “I perquè no plou sempre que hi ha núvols?”. Em va semblar una qüestió molt interessant per a seguir aprofundint en el tema i fer un aprenentatge significatiu.

Segons Jonassen, les característiques d’aquest problema són:

  • Estructuració: es tracta d’un problema ben estructurat ja que requereix aplicar unes regles i té una única solució.
  • Complexitat: no és un problema massa complex ja que implica un conjunt restringit de factors o variables.
  • Especificitat de camp: es tracta d’un problema situat, integrat i concret, que sorgeix d’una curiositat del dia a dia.
  • Tipus de problema: és un problema que usa regles, ja que té un objectiu clar però no restringit a un mètode concret.



4. MANERA COM ES PLANTEJA EL PROBLEMA ALS APRENENTS PER TAL QUE ELS SIGUI SIGNIFICATIU

El problema significatiu que es plantea sorgeix a partir de la pregunta d’un company, però tota la classe està molt interessada ja que és una qüestió que mai s’havien plantejat, i en canvi molts dies quan miren al cel veuen núvols i no està plovent. Així, es planteja de manera que seran els protagonistes del seu aprenentatge, hauran de ser ells els que han d’anar esbrinant la resposta a aquesta pregunta, per després poder explicar-la als companys, germans, pares, avis, amics...



5. CONTEXT DE L’ACTIVITAT

L’activitat es desenvoluparà a una escola concertada del barri d’Horta, a Barcelona. És una escola amb una metodologia tradicional, on es treballa a partir de llibres de text i es fan poques activitats “extra”. Poc a poc es van incorporant les tecnologies, però ni el centre ni el professorat està encara adaptat a aquesta incorporació.  Les sessions es duran a terme a les hores de coneixement del medi natural, i els espais seran la mateixa aula de 3r, l’aula d’informàtica (on hi ha 24 ordinadors i una PD), l’aula de dibuix (on hi ha un projector) i el menjador de l’escola (on hi ha aixetes, un congelador i un microones per fer l’experiment).



6. CARACTERÍSTIQUES COGNITIVES, EMOCIONALS, ACTITUDINALS I FÍSIQUES DELS APRENENTS

Els nens i nenes de 3r de Primària provenen de famílies de classe mitjana i algunes molt desestructurades (separacions, nous germans, custòdies...). Són un grup despert, en general amb un bon nivell, però estan acostumats a treballar amb llibre i llibreta i quan els proposes alguna cosa diferent, es troben molt perduts. Els costa molt anar més enllà, comprendre allò que se’ls està demanant i sentir curiositat per les coses. La seva actitud a la classe és participativa, tot i que sempre volen ser el centre d’atenció; es pot dir que són “mimadets” i no estan acostumats a pensar per si sols: són poc autònoms. Per altra banda, són molt bons companys, s’ajuden en tot allò que poden i, en general, són respectuosos.



7. COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES QUE L’APRENENT HA D’ASSOLIR O DEMOSTRAR

  • Comunicativa, lingüística i audiovisual: expressió oral i escrita d’observacions, explicacions, opinions, pensaments, vivències i argumentacions.
  • Tractament de la informació i competència digital: cerca, captació, selecció, registre i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies diverses segons la font i els suports que s’utilitzin (oral, imprès, audiovisual, digital)
  • Matemàtica: pràctica i seguiment de processos de raonament que condueixin a la solució de problemes o a l’obtenció de la informació.
  • D’aprendre a aprendre: disposició d’un sentiment de competència personal (desenvolupament de les actituds, la motivació, la confiança en un mateix i el gust d’aprendre).
  • D’autonomia i iniciativa personal: consciència del protagonisme en l’aprenentatge, de l’autonomia i la iniciativa per a portar a terme activitats tant individuals com grupals.
  • En el coneixement i la interacció amb el món físic: interpretació i apropiació dels coneixements sobre els fets i els processos, i predicció de conseqüències.



8. CONTINGUTS: ANÀLISI DEL CONEIXEMENT A APRENDRE

Conceptuals:

- Els estats que presenta la matèria: sòlid, líquid i gasós.

- Els canvis d’estat de la matèria.

- L’aigua i els seus estats.

- La presència de l’aigua a la natura.

- El cicle de l’aigua: el procés de circulació de l’aigua per la natura



Procedimentals:

- Experimentació dels canvis d’estat de l’aigua

- Visualització de vídeos sobre el cicle de l’aigua

- Recerca d’informació a la web

- Resum de la informació en un document Word

- Elaboració una presentació Power Point amb les conclusions

- Exposició oral a la resta de companys



Actitudinals:

- Implicació, participació activa i col·laboració en les activitats tant grupals com individuals

- Actitud respectuosa cap al material i cap als companys.

- Autonomia personal i iniciativa



9. PREVISIÓ DE LA SEQÜÈNCIA D’ACTIVITATS I ORIENTACIONS PER A L’ACCIÓ

1a sessió (1hora): Tornarem a plantejar la pregunta feta pel company a través d’un power point i començarem a fer hipòtesis basant-nos en el que ja sabem, a mode de debat.

2a sessió (1 hora): Farem un experiment per a poder comprovar els canvis d’estat de l’aigua.

3a sessió (1 hora): Visualitzarem diferents vídeos sobre el cicle de l’aigua.

4a sessió (1hora): Cercarem informació sobre el cicle de l’aigua per a poder respondre a la nostra pregunta, i plasmarem aquesta informació en un document word (per parelles)

5a sessió (1hora): En grups de 4, farem un power point on es vegin reflectits els nous coneixements adquirits, les conclusions a que s’arriba i la resposta a les hipòtesis.

6a i 7a sessió (2 hores): Dedicarem dos sessions a exposar als companys els powers points.

8a sessió (1 hora): Farem un debat a mode de conclusió on arribarem a una resposta comuna.



10. FONAMENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA DEL DISSENY I VINCULACIÓ AMB ELS CONTINGUTS D’AQUESTA ASSIGNATURA

La fonamentació psicopedagògica està immersa en la perspectiva del construccionisme, ja que es parteixen dels interessos que tenen els alumnes en esbrinar una qüestió que ha plantejat un company seu, i que tots comparteixen. Així, el món de fora és el que els ha cridat l’atenció i els ha portat a plantejar-se aquesta pregunta.

Així, es produeix un aprenentatge significatiu, ja que a través d’aquesta activitat s’ajudarà als alumnes a adonar-se d’allò que estan aprenent i a usar la seva comprensió per a resoldre problemes de la vida quotidiana. La tecnologia es farà servir per a donar el màxim suport a aquest aprenentatge significatiu, i ajudarà a que els alumnes es construeixin models mentals i pateixin un canvi conceptual.

L’aprenentatge que es farà al llarg d’aquestes sessions serà: actiu, ja que els alumnes seran conscients del processament de la informació que fan; constructiu, ja que adoptaran noves idees a un coneixement previ per donar resposta a la qüestió plantejada; col·laboratiu, ja que formaran comunitats d’aprenentatge de manera que aprendran de la resta de companys; intencional, ja que tenen per objectiu arribar a una conclusió; conversacional, construint el coneixement de manera social i dialogant; contextualitzat, ja que l’activitat està situat en una curiositat del món real; i reflexiu, de manera que els estudiants reflexionen sobre la informació i les decisions preses.



11. PROCEDIMENTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ

L’avaluació és portarà a terme al llarg de tota l’activitat i, per aquest motiu, es faran servir els tres tipus d’avaluació:

- Inicial: es comprovaran els coneixements previs que tenen els alumnes sobre el tema.

Criteris d’avaluació:

  • Coneix els tres estats de la matèria i els canvis d’estat.
  • Explica el cicle de l’aigua
  • Debat en grup i exposa oralment els seus coneixements. 
  • Fa hipòtesi sobre la possible resposta a la pregunta realitzada. 
- Formativa: es valorarà tot allò que va fent l’alumne durant el procés.

Criteris d’avaluació:

  • Té respecte cap als materials de l’escola i cap als companys.
  • Participa activament i s’implica en les activitats
  • Treballa en equip sense dificultats
  • Es mostra autònom i amb iniciativa
  • Exposa de manera clara la informació
- Final: es tindrà en compte el resultat final dels alumnes

Criteris d’avaluació:

  • Resumeix i plasma la informació de manera entenedora i correcta
  • Comprova les hipòtesis creades i arriba a conclusions clares
  • Exposa amb claredat



12. PREVISIÓ DE TEMPORITZACIÓ

Està previst fer l’activitat en les tres últimes setmanes del 1r trimestre, començant el dia 4 de desembre i acabant el dia 19 del mateix mes. Seran 8 sessions d’una hora, que es faran els dimarts, dimecres, dijous i divendres, a l’hora de coneixement del medi.


jueves, 22 de noviembre de 2012

Síntesi i reflexions de l'informe (PAC 2)

Ja fa uns dies que vaig entregar l'informe i es pot dir que va ser una tasca complicada al mateix temps que enriquidora. Complicada perquè requeria molt anàlisi i relació entre continguts, i enriquidora perquè m'ha permès agafar una visió més general de l'assignatura i veure el gran canvi conceptual que he tingut des de que vam començar. 
El fet és que, si comparo el mapa inicial amb el mapa final, no té res a veure. Igualment, si consulto les preguntes de l'avaluació incial em puc adonar en què vaig fallar i ara sé què és el que modificaria i com ho justificaria. 
El gran canvi conceptual ha estat en relació a la interacció que es dóna entre els quatre conceptes principals: ciència, tecnologia, societat i educació. Abans, no era conscient de la gran interacció que hi ha entre tots, sinó que pensava que ciència i tecnologia si que interactuaven, però que influeien en la societat i, per tant, en l'educació, i no que també mantenien una relació d'interacció. 
Ara, me n'adono que tots quatre conceptes influeixen d'igual manera els uns en els altres i que, a partir d'aquesta interacció, es relacionen també la Tecnologia Educativa i les TIC, i amb aquestes, el concepte d'aprenentatge significatiu i transversalitat.

miércoles, 24 de octubre de 2012

Síntesi del debat CTS

Primer de tot comentar que aquest ha estat un debat “diferent” als realitzats fins ara a la UOC, però al mateix temps molt enriquidor i pràctic. Tot i que al principi em va semblar complicat el funcionament (colors, estructura en les argumentacions...) he de reconèixer que, a mesura que anava avançant el debat, he anat entenent el perquè de tot això i m’ha semblat molt útil.
La postura que m’ha tocat defensar ha estat la sociodeterminista, i ho he fet amb tres aportacions a dues carpetes diferents. En primer lloc, a la carpeta de “Relació CTS” en el fil “Determinismes”, i en segon lloc, a la carpeta “Nevera_fractures” en els fils “Intel·ligència de la nevera” i “Fractura digital”.
Una de les coses que em va sorprendre va ser l’article de Langdon Winner anomenat “Tienen política los artefactos?” que parlava sobre els ponts de Long Island. Abans de llegir aquest i altres fets relacionats, mai m’havia plantejat la gran influència social que hi ha en el desenvolupament d’avenços tecnològics, i aquesta lectura i la participació en aquest fil del debat em va fer reflexionar sobre si tot el que veiem o ens diuen té realment els motius que ens volen fer creure.
Això aplicat a l’educació em porta a plantejar-me fins a quin punt estan justificats certs canvis a nivell tecnològic a les escoles, i si realment es fan per complir els objectius que es diuen o són simplement falses aparences.
Pel que fa a la meva participació, trobo que m’he adequat als criteris d’avaluació requerits ja que he tractat d’exposar les idees amb claredat, de defensar les meves argumentacions segons el perfil sociodeterminista de manera que tinguessin valor en el debat i fossin útils per als companys, i he fet les aportacions espaiades en el temps per tal de donar-me marge per a reflexionar sobre el que s’ha anat debatent.
Per últim, m’agradaria destacar la participació de la companya Maria Porcel tant per la bona estructuració amb que ha exposat les seves idees com per la coherència dels seus arguments.

miércoles, 26 de septiembre de 2012

BREUS QÜESTIONS


1.      ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.
Trobo que el progrés tant tecnològic com científic si que determina i garanteix el progrés econòmic i social, ja que els avenços en la tecnologia i la ciència ens donen més recursos com a país i milloren la qualitat de vida dels seus habitants.
                                                

2.      ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
Partint de la base que la neutralitat ideològica no és possible, la meva resposta és que no. Penso que qualsevol fonamentació científica de les tecnologies té una tendència ideològica concreta, la qual es veurà reflectida en major o menor grau.


3.      Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
No estic del tot d’acord ja que si que s’han de tenir presents però no cal que sigui en totes les activitats d’ensenyament-aprenentatge ni en tots els moments. Penso que les TIC són un recurs molt útil, però que no hem de deixar de banda altres recursos. L’ideal, segons el meu parer, és trobar el recurs adequat per a cada moment de cada activitat d’E-A.


4.      ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
Pel que fa als canvis cap a pitjor, trobo que la principal causa ha estat una gestió política sense tenir en compte els interessos de la societat.
Pel que fa als canvis a millor, penso que una de les causes ha estat l’ambició, que ens ha portat a avançar i a millorar en molts sentits.


5.      Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa
La TE és les TIC aplicades a l’educació, és a dir, tots aquells recursos que un mestre/a en pot fer ús per tal de dur a terme les activitats d’E-A,
L’objecte d’estudi de la TE és desenvolupar les TIC per tal de millorar l’E-A dels alumnes.


6.      Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement
Un exemple de transmissió de coneixement pot ser quan el/la mestre/a explica el moviment de rotació de la terra i que aquest causa el dia i la nit. Un exemple de construcció de coneixement pot ser quan cada alumne comprova amb una bola del món, una llanterna, i dos boles de plastilina (sol i lluna) com es causa el dia i la nit a partir del moviment de rotació.

7.      Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".
Estic totalment d’acord ja que tot el que aprenem ho podem aplicar en un context i, per tant, donar-li forma al contingut.

8.      ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?
I tant que hi he pensat! De fet, ja he canviat moltes coses i em pregunto com és que no ho havia fet abans. Encara, però, em queda molt per experimentar, aprendre i canviar!

9.      Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts?
De moment, per el que es comenta en el Pla Docent, crec que si que tinc els coneixements previs. Ningú m’ho ha ensenyat però, ja sigui per necessitat o per curiositat, he fet més d’un i dos cops totes aquestes coses que es comenten.



10.  Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 6
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 8
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 7
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 2
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 9
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 2
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: 8
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 7
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 6
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 9


11.      Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?
No tinc un compromís gaire alt, és a dir, no posaria la mà al foc dient que ho he fet del tot bé. Ho podria defensar davant d’un tribunal però no amb la total seguretat de que anés pel bon camí en tot moment. Penso que en un futur molt proper podré fer aquesta feina molt millor i, de fet, és un dels meus objectius: aprendre molt amb aquesta assignatura i estar completament segura del que estic contestant.
 


MAPA CONCEPTUAL

A continuació podeu veure el mapa conceptual que he realitzat tot relacionant els següents conceptes: Ciència, Tecnologia, Societat i Educació. Espero que us agradi!



PRIMERES IMPRESSIONS...

Les primeres impressions que tinc de l'assignatura són que de ben segur que aprendré moltíssimes coses tant teòriques com pràctiques i que les podré aplicar a l’escola en el meu dia a dia. 

Penso, a més, que no serà una assignatura fàcil ja que demana molt de temps, dedicació i paciència, però estic segura que amb ganes, il·lusió i la col·laboració entre tots els companys ens en podrem ensortir!

Des d'aquí dóno molts ànims a tots els companys i companyes de l'assignatura i, simplement, donar-vos un missatge: NO ESTEU SOLS. 

PD: He escollit aquesta imatge ja que trobo que aquesta és una assignatura plena d'interrogants que podrem anar resolent mica en mica.
 

PRESENTACIÓ!

Hola a tothom i benvinguts al meu blog de l'assignatura de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació en l'educació.

Al llarg d'aquest blog, aniré posant tot allò que vaig realitzant al llarg de l'assignatura, per tal d'aprendre i interaccionar amb els meus companys.

Bé, espero que tots plegats poguem tenir una bona experiència i endinsar-nos en aquest món desconegut al mateix temps que inquietant!